V krásném prostředí konického zámku proběhla dne 9.10.2024 přednáška věnovaná činnosti Mobilního hospice Justýnka, z.ú., kterou přednesl lékař tohoto hospice doc. MUDr. Miroslav Kala, CSc. Průběhem večera provázela paní Radka Lexmanová z Městského kulturního střediska Konice.

V teoretickém úvodu přednášky byli posluchači seznámeni s významem pojmu paliativní péče a s nejčastějšími chorobami, jejichž nevyléčitelnost je rozhodujícím kritériem pro rozhodování o vhodnosti paliativního přístupu. MUDr. Kala ve své přednášce využil svých předchozích zkušeností, které před lety získal jako primář kamenného Hospice na Svatém Kopečku a posléze jako lékař oddělení následné a palitivní péče Nemocnice Agel Prostějov.

V následné části přednášky bylo hlavním tématem působení Mobilního hospice Justýnka, z.ú. Byl popsán způsob, jakým je ze strany Justýnky paliativní péče poskytována a jakou pomoc mohou relevantní nemocní a jejich rodiny od této instituce očekávat.

Vzácnými hosty mezi posluchači byl olomoucký biskup Mons. Antonín Basler a také ředitelka konické charity paní Naděžda Páleníková, DiS. V nastalé diskuzi vyhodnotil doktor Kala současné působení Charity Konice a Mobilního hospice Justýnka, z.ú. v konickém regionu za nekonkurenční a zcela bezproblémové s tím, že způsob práce obou těchto institucí je odlišný a při nabídce svých služeb se mohou navzájem velmi dobře doplňovat, což je ku prospěchu nemocných i pečujících rodinných příslušníků. Kromě toho stárnutí naší populace vytváří předpoklady k tomu, že paliativní péči bude nutno stále více rozšiřovat a posilovat, k čemuž chce i poměrně nepočetný tým Mobilního hospice Justýnka, z.ú. přispět. O tom, že mobilní hospic svou úlohu plní svědčí pozitivní ohlasy z rodin, které již jeho služby využily.